Buraki to warzywo po które sięgamy raczej sezonowo. Kojarzymy je z tradycyjną kuchnią polską, a ta jest ostatnio mało modna. Niestety szkoda. Kuchnie tradycyjne, krajowe, to te, które opierają się na wykorzystaniu łatwo dostępnych w danym rejonie składników, najczęściej w świeżej postaci. Dzięki temu jest to kuchnia zdrowa. Tak też jest z burakami, przyzwyczajeni do ich obecności w kuchni często ich nie doceniamy, a to poważny błąd. Co mają w sobie takiego buraki, że warto po nie sięgać? Korzyści płynące ze spożywania buraków są oczywiste. Po pierwsze mają w sobie dużo żelaza, a dzięki temu zapobiegają anemii i doskonale wspomagają układ krwionośny. Buraki w diecie pomogą osobom chorującym na nadciśnienie i mającym problem z cholesterolem. Są także idealne dla kobiet w ciąży, ponieważ mają wysoką zawartość kwasu foliowego, a to on odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Buraki są także źródłem wielu witamin, w tym C, A, E, K i B Jeśli chodzi o minerały, to obok wspomnianego żelaza w burakach jest sporo wapnia, magnezu, potasu i fosforu.