Znaczenie witamin dla naszego organizmu jest nieocenione. Dawnej, gdy były problemy z ich dostarczeniem, gdyż nie było takiego łatwego dostępu do świeżych warzyw i owoców – powszechne było występowanie chorób, związanych właśnie z brakiem witamin.
Do najpopularniejszych należał szkorbut. Już od lat nie ma jednak takich problemów, jeśli u kogoś występuje zwiększone zapotrzebowanie na daną witaminę, bo nie jest sobie on jej w stanie dostarczyć naturalnymi sposobami, czyli pokarmem, to można stosować suplementy diety. Jednak tylko w naprawdę uzasadnionych przypadkach. Należy pamiętać, że jeśli nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana i codziennie lub prawie codziennie jemy warzywa, owoce, nabiał, pieczywo i inne produkty dostarczające witamin, to nie ma konieczności suplementacji, chyba, że lekarz zaleci inaczej.
W okresie przeziębień, grypy, ale także profilaktycznie, przez cały rok – należy dbać o spożywanie świeżych, sezonowanych warzyw, gdy nie jest to możliwe – soków, przetworów.