Dbanie o odporność swojego organizmu to podstawa. Jednak nadal wiele osób popełnia taki błąd, że zaczyna się nad tym zastanawiać i czynić pewne kroki dopiero tuz przed sezonem jesienno-zimowym. Tymczasem mamy cały rok na to by wzmocnić swoją odporność i takie całoroczne uodparnianie może naprawdę przynieść określone efekty. Dlatego konieczne jest sięganie po warzywa i owoce, zawierające mnóstwo witamin.
Jednak nie tylko one są cenne. Także nabiał, jajka, ryby – one też zawierają cenne dla systemu immunologicznego substancje, jak np. witamina D. Korzystanie na nasz organizm oddziałują także spacery – w słoneczne dni. Nie należy unikać więc przebywania na świeżym powietrzu, bo to także jest ten element profilaktyki.
Bardzo znaną i cenioną za swe uodparniające właściwości witaminą jest też witamina C. Ją dostarczamy z kolei z zewnątrz, bo nie jest produkowana przez organizm, jak witamina D. Dlatego dieta musi być bogata w warzywa i owoce, ta popularne i tanie, jak jabłka, ziemniaki, papryka, truskawki, czarna porzeczka itd. To doskonałe źródła – naturalne, więc ta substancja jest z nich świetnie absorbowana.