Kolację najlepiej jest spożywać co najmniej trzy godziny przed pójściem spać, jednak nie później niż po godzinie 1 Są jednak pewne wyjątki: jeżeli idziemy na trening o godzinie 20 to koniecznością jest zjedzenie czegoś drobnego po powrocie do domu. Dietetyczna kolacja powinna: charakteryzować się zdecydowaną przewagą białek nad innymi składnikami, zawierać minimalną ilość tłuszczu nienasyconego (taki tłuszcz znaleźć można w orzechach, nasionach, rybach, ziarnach, oliwie z oliwek). Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25% kaloryczności całego posiłku dlatego nie zaszkodzi jeśli znajdą się w nim niewielkie ilości węglowodanów pochodzących z moreli, pomarańczy, gruszek, śliwek, grejfrutów, brokułów, szpinaku, kalafiora, bakłażana, rzepy, ziemniaka, kukurydzy, cebuli, marchewki, kapusty, selera czy szparagów. Dobrym pomysłem na smaczną i dietetyczną kolacje są sałatki typu cezar, grecka czy pomidory z mozzarellą. Nie zaszkodzi też twaróg który rewelacyjnie smakuje ze szczypiorkiem, rzodkiewką i przyprawami. Sycące i smaczne będą także papryczki nadziewane twarożkiem.