Gdy czytamy o zdrowej diecie, często dowiadujemy się, że powinniśmy zapewnić organizmowi właściwe makro i mikroelementy. Czym jednak są i najważniejsze – czym się od siebie różnią? To spróbujemy wyjaśnić. Makroelementy to te składniki, których dzienne zapotrzebowanie dla człowieka wynosi ponad 100 mg. Jeśli dzienne zapotrzebowanie nie przekracza tej liczby, to mamy do czynienia z mikroelementami. W każdym wypadku są to jednak składniki mineralne, które nie są produkowane przez organizm, a więc musimy je dostarczać poprzez pożywienie. Do najbardziej znanych makroelementów należy wapń, magnez, potas, fosfor, sód i chlor. Natomiast mikroelementy to między innymi żelazo, cynk, selen, chrom, jod, mangan i miedź. Część ze składników odżywczych można przedawkować, układając więc wartościową dietę trzeba przede wszystkim dbać o równowagę. Jeśli mamy wątpliwości, czy poziom makro i mikroelementów w naszym organizmie jest odpowiedni, to powinniśmy zacząć od zbadania ich poziomu, a dopiero później wybrać właściwą dla siebie dietę.