Witamina B6 (pirydoksyna) jest to jedna z witamin z grupy B, która naturalnie występuje w niektórych produktach spożywczych, zwłaszcza tych o wysokiej zawartości białka. Pomaga promować zdrowy wzrost i rozwój, a także wspomaga zdrowie układu nerwowego.
Najlepszymi źródłami witaminy B6 są jajka, suszona fasola i groch, nasiona słonecznika i pestki dyni. Znajduje się również w żywności wzbogaconej w witaminę B6, takiej jak płatki śniadaniowe, niektóre pieczywo i makarony oraz koktajle proteinowe. Jest ona potrzebna organizmowi do przekształcania węglowodanów w energię oraz do produkcji neuroprzekaźników. Jest również potrzebna w organizmie do rozkładania substancji chemicznych zwanych homocysteiną, która jest czynnikiem ryzyka chorób serca i udaru mózgu.
Witamina B6 – gdzie można ją znaleźć w pożywieniu?
Witamina B6 jest niezbędną witaminą występującą w wielu produktach spożywczych. Najlepszym źródłem witaminy B6 są produkty pochodzenia zwierzęcego, które można znaleźć również w innych produktach spożywczych. Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, które jemy na co dzień – takich jak soczewica, ziemniaki, bekon i banany. Jest również obecny w niektórych suplementach i multiwitaminach.
W żywności witamina B6 znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, płatki zbożowe i inne zboża. Witamina B6 znajduje się również w niektórych owocach, warzywach i produktach mlecznych. Występuje powszechnie w jajach i rybach. Zalecane dzienne spożycie (RDA) dla witaminy B6 wynosi 0,9 miligrama na dzień dla przeciętnej osoby dorosłej.
Niedobory witaminy B6 – objawy i konsekwencje
Objawy niedoboru witaminy B6 są rozległe i mogą być trudne do zauważenia. Najczęstszym objawem jest drętwienie, mrowienie lub przeszywające bóle rąk i nóg, które utrudniają spanie w nocy. Inne objawy to osłabienie mięśni, utrata czucia, depresja i trudności w utrzymaniu koncentracji. Objawy te mogą występować pojedynczo lub w połączeniu; ponadto są niespecyficzne bez testów laboratoryjnych w celu potwierdzenia ich przyczyny.
Niedobory witaminy B6 mogą prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych, takich jak zespół cieśni nadgarstka, neuropatia (uszkodzenie nerwów), słaba funkcja mózgu i napady serca (nagłe ataki bólu uderzające w serce) i udar. Niedobór witaminy B6 może prowadzić do wielu problemów, od bólów głowy, zmęczenia i depresji po drętwienie i mrowienie rąk i nóg. Niedobór witaminy B6 występuje rzadko u zdrowych osób, ale jest to możliwe dla osób z problemami nerek, co prowadzi do obniżenia poziomu witaminy B6 we krwi.
Możliwe jest również, że osoby z cukrzycą rozwiną niedobór pirydoksyny, ponieważ pacjenci z cukrzycą często mają problemy z regulowaniem poziomu cukru we krwi. Niedobór witaminy B6 jest rzadki u zdrowych ludzi, ale jest poważnym problemem dla dzieci, które są na ścisłym weganizmie (bez produktów pochodzenia zwierzęcego).
Działanie witaminy B6 na organizm człowieka
Witamina B6 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą niezbędną do metabolizmu białka, tłuszczu i węglowodanów. Jest również niezbędny w produkcji czerwonych krwinek, tkanki nerwowej i DNA. . Niedobór witaminy B6 prowadzi do anemii i zaburzeń psychicznych. Witamina B6 (pirydoksyna) pomaga organizmowi wytwarzać zdrowe czerwone krwinki, reguluje nastrój i jest ważna w produkcji DNA, a także z punktu widzenia metabolizmu białek i zdrowia układu nerwowego.
Witamina B6 znajduje się w szerokiej gamie produktów spożywczych, w tym w mięsie, drobiu, rybach, jajach, produktach pełnoziarnistych i fasoli. Warto jednak pamiętać, że w przypadku wystąpienia poważnych problemów, należy jak najszybciej zwalczyć niedobory pirydoksyny. Najlepsze w tym celu okazują się być wartościowe suplementy diety.