Dla większości ludzi witamina C wydaje się być odpowiedzialna jedynie za odporność. Spożywamy namiętnie mandarynki i pomarańcze, bo wydaje nam się, że dzięki temu będziemy zdrowsi. Witamina C jest jednak o wiele ważniejsza niż nam się wydaje, a powinni to wiedzieć, przede wszystkim sportowcy. Ten składnik odżywczy odpowiada za szereg funkcji organicznych, a że nie jesteśmy w stanie jej sami syntetyzować, musimy zadać o regularne dostarczenie jej do organizmu. Dokładnie, rzecz ujmując, witamina C bierze udział w m.in. w metabolizmie tkanki łącznej, w przemianie żelaza oraz w biosyntezie hemoglobiny. Ponadto, to właśnie ona blokuje odkładanie się cholesterolu we krwi, oraz bierze udział w regeneracji zębów, dziąseł, naczyń krwionośnych i co najważniejsze dla sportowców, witamina C pomaga regenerować ścięgna, stawy, wiązadła oraz powięzie. Do naszego organizmu, dostarczymy jej, spożywając ziemniaki, cytrusy, czarną porzeczkę, paprykę czerwoną oraz zieloną, a także kalafior, szpinak czy truskawki.