Witamina C i jej rola w budowaniu odporności

Najbardziej znana, najlepiej przebadana witamina – jest witamina C. Udało się poznać jej właściwości wzmacniające i uodparniające, jej rolę w walce organizmu z infekcjami. Ma ona także mnóstwo innych cennych właściwości, właściwe wciąż pojawiają się nowe odkrycia na jej temat. W każdym razie większość ludzi doskonale sobie zdaje sprawę, że jest ona niezwykle ważna. Ni można więc pozwolić sobie na zaniedbywanie jej dostarczania w odpowiednio zbilansowanej diecie. Witamina C jest w dużych ilościach obecna w:
czarnych porzeczkach,
aronii,
papryce,
kapuście,
cytrusach.
Warto pamiętać, że w przypadku niektórych warzyw, niebagatelny wpływ na to, jak będą wartościowe i jak wiele będą nam mogły dostarczyć cennej witaminy C, ma sposób ich przygotowania. Trzeba je więc poddawać krótkiej obróbce termicznej, w niewielkiej ilości wody. Jeśli chodzi o paprykę – jest ona na tym tle wyjątkiem. Może być poddawana gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, marynowaniu – a zachowuje mnóstwo witamin i minerałów.