Zdrowie naszego organizmu wymaga wielu różnorodnych substancji odżywczych, w tym witamin, a zwłaszcza witaminy C, odpowiedzialnej za odporność przez wirusami, drobnoustrojami oraz infekcjami. Dla sportowców witamina C okazuje się szczególnie ważna. Ich organizm bowiem wciąż jest poddawany dużemu wysiłkowi. Ponadto często trenują oni na świeżym powietrzu, nawet podczas niepogody, a to może sprzyjać przeziębieniom i innym chorobom. Aby uchronić swój organizm przed różnymi dolegliwościami, sportowcy muszą zatem dbać o należyty poziom witaminy C w diecie. Na szczęście można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych – kiwi, jabłkach, malinach, grejpfrutach, cytrynach, kapuście kiszonej, czosnku, cebuli. Ponadto witaminę C można suplementować. Warto to robić zwłaszcza jesienią i zimą, jeżeli trenuje się na świeżym powietrzu. Dzięki odpowiedniej diecie i suplementacji sportowcy ustrzegą się przed chorobą, która może poważnie obniżyć ich wydolność organizmu, a tym samym przekreślić szansy na sportowy sukces.