Zapotrzebowanie organizmu na witaminy jest szczególe w okresie osłabienia, infekcji. Jednak by uzyskać jak najlepsze efekty profilaktyczne, właściwie przez cały rok trzeba się przygotowywać do tego sezonu jesienno-zimowego, kiedy to wzrasta ryzyko zachorowania. Dlatego zdrowa i zrównoważona dieta musi być bogata m.in. w produkty dostarczające odpowiednich dawek witaminy C.
Ma ona wielkie znaczenie dla odporności, ale np. w przeciwieństwie do witaminy D nie jest samoczynnie przez organizm wytwarzana. Dlatego w danych czasach często występowały niedobory tej witaminy, ludzie poważne chorowali. Dopiero rozpowszechnienie uprawy ziemniaka poprawiło ten stan, gdyż to warzywo jest bogatym źródeł m.in. tej właśnie substancji.
Inne warzywa, które muszą być uwzględniane w diecie, bo zawierają tę witaminę, to np. papryka, kapusta, rzodkiewka itd. Jeśli zaś chodzi o owoce – w sezonie sięgajmy po truskawki, maliny, ale też po nieco zapomniane – czarne porzeczki, soki z aronii. To są doskonałe źródła tej cennej substancji.